ceturtdiena, 2015. gada 22. oktobris

Vai Irbe tecēj uz Mazirbi?

Galvā kasās viena doma:)
Kāpēc Lielirbe ir Lielirbe, bet Mazirbe ir Mazirbe?
Vai kādreiz Irbe tecēja arī līdz Mazirbei?
Vai Pēterezeri ir Irbes vecupes ezeri?
Iespējams, ka ir gan! Varbūt tūlīņ no jauna atklāšu velosipēdu, bet nudien, informāciju par šo nekur neesmu atradis.

Vispirms par to kā tādas ķecerīgas domas ienāca galvā. Ir tāda forša bezmaksas programma - Google Earth. Izmantoju to ļoti bieži. Var labi novērtēt pārgājienu maršrutus vai arī vienkārši neklātienē apceļot pasauli.
Tad nu vienu reizi kaut kā sāku pētī Irbes upes līkločus. Skaisti no kosmosa izskatās gan pati upe, gan vecupes. Upe ik pa laikam izrauj sev jaunu gultni. Vecupes sāk aizaugt. Vispirms ar lēpēm, tad niedrēm. Kad vecā gultne ir aizpildījusies ar biomasas atliekām tajā ieviešas jau citi augi, tad seko krūmi, koki. Katram šādam veģetācijas posmam ir savs krāsas tonis.
Nu tad sekoju es šim vecupju mudžeklim, pavelku mazliet karti uz Mazirbes pusi un ... bams! Purvā starp Lielirbi un Mazirbi (Pempī) ir tieši tādi paši vecupju līkloči. Velku tālāk - Jaunciema purvs vispār izskatās pēc viena liela vecupju kamola.

Bet ko tur daudz stāstīt - skatieties paši. Sagatavoju pāra kartes zem tīrās kartes ir tieši tā pati, bet ar maniem apzīmējumiem.

Viss posms no Lielirbes līdz Mazirbei

Lielirbes tilta rajons

Berkanpempis un Pempis

Pempis

Jaunciema purvs

Starp Jaunciema purvu un Pēterezeriem

Pēterezeri
 Vēl viena interesanta lieta - Pēterezera ieplaka faktiski šķērso kangaru-vigu rindas ar slīpumu uz jūras pusi. Tieši tāpat šobrīd jūrā ietek Irbe. Gribētos jau tai ātrāk tikt līdz jūrai, bet jūras straumes nestā smilšu plūsma neļauj.

Tagadējā Irbes grīva
 Un vēl - tāpat kā latviešu valodā - Mazirbe, Lielirbe, Irbe, lībiešu valodā -  Irē, Īra, Īra. Varbūt šie lībiešu nosaukumi nes līdzi informāciju par laiku, kad Irbe tecēj uz Mazirbi? Pirms dažtūkstoš gadiem...

Iespējamā gultne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru