otrdiena, 2015. gada 20. oktobris

Taizeme 2006. 4.diena

Šajā dienā atkal devos uz Ko Lan salu. Šoreiz mērķis bija pakāpties kalnā aiz pludmales un palūkot, kas tur labs atrodams. Ceļā devos pa šoseju, kas kā serpentīns vijās pāri salai. Jau pēc kāda kilometra nonācu pie pamesta vai reti izmantota karjera ar krūmājiem un akmeņu nobirumiem. Tieši tas kas vajadzīgs:)


Šuvējskudru ligzda
Pirmā dzīvā radība, protams, skudras. Koku un krūmu zaros dzīvojošās audējskudras savus pūžņus ierīko savijot ligzdas no koku lapām. Nu galīgi negribējās tuvāk pētīt to būvdarbu tehnoloģiju.

Kāda raibeņa, iespējams, Junonia sp. kāpuri
 Bez visuresošajām skudrām pa krūmiem šiverēja arī pēc izskata draudīgi kāpuri. Ja internetā identificēt pašu tauriņu ir grūti, tad tā kāpuru daudz grūtāk. Līdzīgākais ko atradu ir raibeņa Junonia orithya kāpurs, bet nu galīgi neesmu drošs.

Skorpions Lychas mucronatus
 Šajā vietā vēl vairāk par augu apdzīvotājiem mani interesēja tie, kas mēdz slēpties zem akmeņiem. Tur var atrast visādus nakts iemītniekus: dažādas vaboles, zirnekļus, gekonus, čūskas,... tik uzmanīgi jāpacilā.
Un līdz pirmajam pārsteigumam nebija ilgi jāgaida. Zem paliela akmens bija noslēpies skorpions Lychas mucronatus. Tāds vidēji indīgs, kā pēc tam internetā uzzināju. Bet tur uz vietas jau šķita nāvīgi smuks. Skorpions tupēja iedobītē pieķēries pie sīka akmentiņa un pat ļāva to akmentiņu pacelt un sariktēt bildējamā pozā. Mājās gan šādus trikus nav ieteicams atkārtot - uzrāviens ar kuru skorpions var uzsākt kustību var piebaidīt sirdsklapi;) Uzņēmis pāris bildes (šajās dienās būtu uzņēmis pārdesmit) uzmanīgi uzstutēju lielo akmeni virs skorpiona mājvietas.

Zirneklis Latrodectus elegans - brūnā atraitne
 Otrs patīkamais pārsteigums sagaidīja tikai pāris metrus tālāk. Zem akmens slēpās vidēji liels, koši melni sarkans zirneklis. Jau tajā karjerā radās aizdomas par slaveno melno atraitni. Var teikt, ka tā arī ir. Latrodectus elegans pieder pie tās pašas ģints tikai tiek dēvēta par brūno atraitni. Cilvēkiem kož negribīgi, bet ja iekož tad tā, lai jūt. Ar kodumu tiek ievadīta neirotoksiska inde, kas izraisa muskuļu sāpes, krampjus, nelabumu. Dažkārt tas var būt arī nāvējošs, bet domājams, ka tikai komplektā ar citām, jau esošām kaitēm.

Junonia lemonias
 Tālāk zem akmeņiem vairs nekas interesants nebija, vai pareizāk jāsaka, ka nekas interesants vairs mierīgi nesēdēja un negaidīja kamēr nofokusēju fotoaparātu. Toties pļavā nobildēju pāris tauriņus.

Acraea violae
 Pēc pāris stundu medīšanas svelmainā saulē nolēmu doties lejā pie jūras nopeldēties un vienkārši atpūsties. Pa ceļam vēl nogāju gar dīķīti turpat aiz pludmales. Diemžēl neviena krokodila tajā nebija un nācās vien samierināties ar mangrovju krūmu nobildēšanu.

Mangrovju audze

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru